Ό,τι χρειάζεται το παιδί

Τί κάνουμε όταν το παιδί μας έχει πυρετό; Πότε του δίνουμε αντιπυρετικό; Στην ερώτηση του Childo απαντά η παιδίατρος Στέλλα Αμέντα, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών :

«Αφού συμφωνήσουμε οτι ο πυρετός είναι σύμμαχος του γονιού και του γιατρού και ως τέτοιος δεν πρέπει να υποτιμάται, αντίθετα να αξιολογείται χωρίς να μας τρομάζει, θα καταλήξουμε οτι έτσι μας βοηθά.

Οι γονείς που τρομάζουν με τον πυρετό και χάνουν τον έλεγχο όπως και οι γονείς που αυθαίρετα αποδίδουν τον πυρετό σε ίωση και καθυστερούν την εξέταση του παιδιού τους καλό είναι να ξαναδιαβάσουν για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του.

Ας δούμε λοιπόν πότε χορηγούμε αντιπυρετικό.

Δίνουμε αντιπυρετικό στο παιδί όταν ο πυρετός είναι πάνω από 38 και/ή επηρεάζει τη γενική του κατάσταση, δε θέλει να παίξει, δε θέλει να φάει, δεν ενδιαφέρεται για ό,τι συμβαίνει στο περιβάλλον του. Αφού πέσει ο πυρετός προσπαθούμε να το ταίσουμε, αποφεύγουμε να προτείνουμε φαγητά που δεν προτιμά (εννοείται πως δεν πιέζουμε ποτέ το παιδί με πυρετό να φάει), εκτός αν  θέλει. Αν ο πυρετός πέσει και το παιδί έχει όρεξη για παιχνίδι το ξεγελάμε παίζοντας και το ταίζουμε σιγά σιγά. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες έχουν υπομονή και χρόνο να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία.

Μόλις δούμε το παιδί να περιορίζει τη δραστηριότητά του, αυτό προμηνύει οτι ο πυρετός θα κάνει την επανεμφάνισή του και ως εκ τούτου χρειάζεται εκ νέου αντιπυρετικό. Αν έχουν περάσει 4-5 ώρες από την προγούμενη χορήγηση αντιπυρετικού τότε μπορούμε να δώσουμε το ίδιο αντιπυρετικό. Αν όμως έχουν περάσει 1-3ώρες τότε πρέπει να δώσουμε άλλη κατηγορία αντιπυρετικού. Αυτό ισχύει εφόσον τα παιδιά είναι άνω των 6 μηνών, στα μωρά επιτρέπεται μόνο παρακεταμόλη.

Επίσης αν συνυπάρχει εμετός δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε αντιπυρετικό από το στόμα γιατί αυτό από μόνο του αρκεί ώστε να ξανακάνει το παιδί εμετό. Προσπαθούμε να χορηγήσουμε αντιπυρετικό σε μορφή υποθέτου.

Οι κομπρέσσες στο μέτωπο και τα άκρα βοηθούν όπως και το μπανάκι εφόσον έχουμε ήδη χορηγήσει αντιπυρετικό και έχει αρχίσει η πτώση του πυρετού.

Μαθαίνουμε στα παιδιά να μη φοβούνται τον πυρετό, τους θυμίζουμε οτι είναι φίλος τους που τα βοηθά να πολεμήσουν το μικρόβιο ή τον ιό και φροντίζουμε να ενημερώνουμε τον παιδίατρό μας και το βιβλιάριο του παιδιού για το εμπύρετο.»

Στέλλα Αμέντα, Παιδίατρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Τρωάδος 53, Αγία Παρασκευή, τηλ.210.60.84.000
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Σάββατο 9.03.2013

Ημερίδα: Γονέας στον 21ο αιώνα.

Taste Advisor

Ό,τι χρειάζεται το παιδί

Moto Routes Blog

Ιστορίες για ταξίδια σε δυο τροχούς

Οι λεξεις μου, my words, mis palabras

Ό,τι χρειάζεται το παιδί

Αρέσει σε %d bloggers: